Et mere miljørigtigt teater

De fleste teatre i Danmark er gamle, bygget dengang hvor miljørigtighed og energibesparelse ikke var noget man gik så meget op i – dels fordi man ikke havde teknologien, og dels fordi det bare ikke var et problem dengang.

Men nu, med global opvarmning og alskens andre dårligdomme er det vigtigere end nogensinde før at man får gjort sit teater mere miljørigtigt.

Hvorfor overhovedet foretage en energirenovering?

Ud over at man sparer på energien og udleder mindre CO2, så er der faktisk også andre fordele ved en energirenovering. Og det er på pengepungen, for varme bliver bare dyrere og dyrere, og især når man har et stort teaterrum at opvarme kan man komme til at bruge rigtig mange penge på det. Så en energirenovering giver både mindre CO2 og bedre økonomi – what’s not to love?

Her kan du se et par eksempler på nogle af de former for energirenovering som bedst kan betale sig:

Hulmursisolering

Hvis teateret er gammelt er det sikkert ikke ordentligt isoleret i murende, og så er hulmursisolering helt sikkert en rigtig god ide. Du kan læse mere om hulmursisolering her, men kort fortalt går det ud på at man i gamle dage isolerede med luft, altså at murene var hule, da det var den bedste løsning man havde dengang. Men nu har man så fundet endnu smartere måder at isolere på, og men kan derfor lave et lille hul i den hule mur, og så simpelthen sprøjte isoleringsmaterialet ind i hulmuren, så den bliver hulmursisoleret. Det er virkelig noget der hjælper på varmeregningen, så det vil være et oplagt første sted at starte.

Gulvisolering

Når vi snakker om gulvisolering er vi lidt ude i samme princip som med hulmursisolering – engang var man ikke så gode til at isolere, men det er man blevet nu, og derfor kan det godt betale sig at efterisolere. Især hvis man har et teater, hvor man jo typisk vil have et meget stort gulvareal, kan der være rigtig mange penge at spare ved at gulvisolere. Det kan være at det koster lidt flere penge end man lige troede, men det betaler sig ind i løbet af nogle år, og hvis du sørger for at indhente 3 tilbud på gulvisolering kan du se om ikke du kan spare lidt flere penge end hvis du bare tog det første det bedste tilbud (og det kan du som regel, spare penge altså).

Udvendig isolering

Den sidste ting vi vil nævne i denne omgang er udvendig isolering. Her er der tale om isolering på ydersiden af huset, altså på facaden. Det kan man gøre på flere forskellige måder, og specielt hvis man har et gammel teater skal man sørge for at man passer godt på at man bevarer teatrets unikke udseende og følelsen af at det er en gammel smuk bygning. Der kan også være flere forskellige slags regler for bevaring af gamle bygninger, så det kan være at udvendig isolering slet ikke kan lade sig gøre. Det er der jo ikke så meget at gøre ved hvis det er tilfældet, men det er noget man må tjekke med bygningsstyrelsen og de forskellige lokalplaner der findes for ens område.

Det var et par gode råd til hvordan man kan få et mere miljørigtigt og energivenligt teater. Det er som allerede nævnt godt for både pengepungen og miljøet, så det er bare om at komme i gang med at kigge på det og undersøge hvilke muligheder der er – måske er der endda også mulighed for at søge tilskud så man kan få det endnu billigere end man lige troede. Uanset hvad, så god fornøjelse med det.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *